PK

Kerholla ei tällä hetkellä ohjattua PK-toimintaa!

 

 

PK eli palveluskoirakokeet ovat suunniteltu toimimaan ihmisen apuna erilaisissa etsintä – ja suojelutehtävissä. Palveluskoiria on koulutettu etsimään kadonneita ja haavoittuneita, jäljittämään rikollisia sekä etsimään erilaisia esineitä tai aineita kuten aseita ja ammuksia, huumeita, hometta tai jopa malmeja. Palveluskoirien tehtävä on myös suojella ohjaajansa tai sen vartioitavaksi annettua aluetta ja omaisuutta.

Jälkikokeisiin osallistuvalla koiralla tulee olla käyttäytymiskoe suoritettuna, että saa osallistua palvelus- tai pelastuskoirakokeisiin, lukuunottamatta valjakkohiihtokilpailuja ja opastuskoetta. Käyttäytymiskokeessa seurataan koiran ja ohjaajan yhteistyötä ja koiran tottelevaisuutta sekä käyttäytymistä yleisellä paikalla muiden ihmisten, liikenteen ja koirien läsnäolossa.

Koelajeihin kuuluu mm. jälkikoe (PAJÄ), jossa koira jäljestää ihmisen tekemää jälkeä. Hakukokeessa (PAHA) taas merkitylle alueelle on piiloutunut kolme ihmistä, jotka koiran tulee etsiä, löytää ja ilmaista piiloutuneet ihmiset. Etsintäkoe (PAEK) sisältää eri osuuksia, jotka koostuvat jäljestä, henkilöhausta, esineruudusta, pudotetun esineen noudosta ja tarkkuusetsinnästä. Viestikokeessa (PAVI) koira juoksee maastossa kahden ohjaajan välissä vieden pannassa olevaa viestilipuketta. Suojelukoe IPO (PASU) käsittää jäljestämis-, tottelevaisuus- ja suojeluoikeudet. Suojeluosuudessa koiran tulee etsiä kuusi piiloa, ja kun viimeisestä piilosta löytää avustajan, tulee koiran vartioida ja haukuttava tauotta sekä estää pakenemisyritykset puremalla suojahihaan. Mondioring (PAMR) on haastava laji ja se koostuu tottelevaisuudesta, hypyistä sekä suojelusta. Erikoisjälki (PAEJ) on jäljestämiskoe, jossa jäljestetään kolmen tunnin vanhaa jälkeä pellolta ja suoritusta arvostellaan koko jäljestämisen ajan.

Pelastuskoirakokeita on kolmea erilaista; pelastusjälki (PEJÄ), pelastushaku (PEHA) ja raunio (PERA). Pelastusjäljessä koirakko etsii annetussa ajassa vieraan henkilön tekemältä jäljeltä käyttöesineitä ja kadonneen henkilön. Pelastushaussa koirakko etsii taas annetussa työskentelyajassa maalihenkilöitä. Rauniokokeessa etsitään taas piilossa olevia maalihenkilöitä ja koe sisältää myös ketteryysosuuden.

Lisätietoa jaoston toiminnasta:

Ota yhteyttä hallituksen jäseniin

 

 

Kommentit suljettu.